Termékeink
Menu mobile

...a szánhúzó kutyák

Sebesség és kitartás

Az alábbi írással a szánhúzó kutyák munkateljesítményét óhajtom nagyító alá helyezni a miért oldalról. Nagyon sokat beszélünk a kutyák sebességéről, terhelhetőségéről, ezt a gyakorlatban nap mint nap tapasztaljuk is, de vajon tudjuk-e, hogy mi, miért, hogyan történik. Ezen dolgokat megpróbálom rendszerbe szedi, de ez nem tűnik túl egyszerű feladatnak.

Izomtípusok:
A gerinceseknél a csontok, szalagok mellett a különböző típusú izomrostok teszik lehetővé a mozgások sokirányúságát. Például a lovaknál a szelekció a munka-, és sportképességekre kifejezetten szembetűnő. A kutyáknál ez másképp dokumentálódik. Nagyobb az átfedés, de nagyon jól lehet érzékelni a valós teljesítmények genetikai alapjait. Hogy egyszerűbb legyen az izomtípusok megkülönböztetése a lassú izomrostokat : I jelölöm.  A gyors izomrostok IIa és IIb jelölést kapják.  A gyors izomrostoknál a IIa hosszabb ideig, jelentős erővel képes összehúzódni, míg a IIb nagyon rövid ideig, de hatalmas intenzitással képes dolgozni. A gyors izomtípusú kutyák legjellemzőbb képviselője az agár. Az agár kifejezetten „extrém sprinter”. Izmai rendkívül gazdagok IIb típusú izmokban. Ezen típusú izomrost a nagy igénybevétel miatt jelentősen ki van téve az izmok túltejsavasodásának és a húzódásnak. Jellegéből adódóan a szénhidrátot képes felhasználnfőleg ilyen típusú izomrostokkal rendelkező kutya nehezebben tudja a zsírt megfelelően feldolgozni. Megjegyzendő, hogy a hosszú távfutó vadászagarak (pl magyar agár, perzsa agár) izmaiban jóval több a IIa típusú rost, mint pl az angol agárnál.

Az északi fajták, a szánhúzásra szelektáltak könnyen alkalmazkodnak a hosszú távú terheléshez, hasonlóan a vadászkutya fajtákhoz. Mind a szánhúzó, mind a vadászkutyák a IIa rostokban való gazdagságnak köszönhetően képesek lesznek a zsírban gazdag étrend jó hasznosítására. Ráadásul az edzés enzimatikus adaptáció által megerősítheti az aerob metabolizmus intenzitását, főként a IIa rostokban. Magyarul ez azt jelenti, hogy abból lehet jó szánhúzó kutya, „aki” sok IIa izomrostot képes felmutatni. Ez az izom szereti a zsírban gazdag étrendet, ami csökkenti a hipertermiát (izmok túlmelegedését), a túlzott tejsavasodást, és a vér hiperlipodemiáját (túlzsírosodás), ugyanakkor mérsékli az alacsony vércukorszintet. Hogy ennek mi is a jelentősége, azt mindjárt meg is láthatjuk.

Bejelentkezés